Bloog Wirtualna Polska
Są 1 277 223 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Cz człowiek tak powinien traktować zwierzęta?

sobota, 30 kwietnia 2011 22:30

WKLEJCIE TO ZDJĘCIE Z OPISEM NA SWÓJ PROFIL ( zdjęcie ma zaledwie 24kb ) I POLEĆCIE ZNAJOMYM KAŻDA ZŁOTÓWKA RATUJE PSU ŻYCIE

PILNE - Każda złotówka i dalsze przekazanie tematu na Waszych blogach pomoże Kubie!!!
Pies został podpalony.
Był w zamknięciu w kojcu,nie miał szans ucieczki.

Zwyrodnialców nie znaleziono.

Kuba ma liczne poparzenia i otwarte rany.Cudem przeżył.
Potrzebne jest długotrwałe i kosztowne leczenie.
Przebywa pod opieką Fundacji Mrunio.
Dzięki wspaniałym ludziom ma szanse przeżyć, choć rany psychiczne na pewno się nie zagoją...

KAŻDA ZŁOTÓWKA I NAPISANIE O TYM NA WŁASNYM BLOGU BĘDZIE DLA NIEGO POMOCĄ.

Konto Fundacji Mrunio, na które można wpłacać datki na leczenie Kuby:
Bank PEKAO S.A I O. w Kłodzku

85 1240 1965 1111 0010 1171 6801

Więcej :
www.otowroclaw.com/news.php?id=5

8883


Podziel się
oceń
2
2

komentarze (22) | dodaj komentarz

Czy mięso służy naszemu zdrowiu?

poniedziałek, 07 lutego 2011 22:01

 A co to jest właściwie mięso? Chyba wszystkim wiadomo, skąd się ono bierze…Niech każdy nazywa je jak chce, ale nie jest to nic innego jak martwe ciało zabitego zwierzęcia.

 

Zamieszczę kilka cytatów z książek lekarzy, którzy najlepsze wyniki leczenia uzyskiwali dzięki diecie bezmięsnej.

Już w 1929 r. polski lekarz, dr A. Tarnawski w książce „Kosowska kuchnia jarska” pisze:


„W składnikach mięsa mamy odpadki dla zdrowia nieobojętne. Są to części rozpadowe białka, chemicznie tzw. ciała purynowe, o których była wzmianka we wstępie o białku. Z tych ciał wytwarza się kwas moczowy, który jest powodem wszystkich cierpień artretycznych (tzw. skazy moczanowej).”


… „Skąd wzięły się w mięsie ciała rozpadowe? Stąd, że zwierzę żyje. Wszak życie jest to przemiana pokarmów razem z tlenem na energię, przy czym tworzą się odpadki, tj. kwas węglowy, mocznik, kwas moczowy, itd. podobnie jak po spaleniu drzewa pozostaje popiół i niedopałki. Ciała purynowe są także resztkami białka, ale bardzo trudne do dalszego rozkładu. Ustrój zdoła je spalić zaledwie na kwas moczowy, a powinien przemienić na mocznik, na którym rozkład białka się kończy.


Gorszy od mięsa jest rosół, jako wywar, do którego przechodzą wszelkie rozpuszczalne składniki mięsa, zatem i ciała purynowe.”


„Rosół działa podniecająco, jak alkohol, kawa i herbata, stąd jego nałogowe pożądanie. Pożywienie mięsne ma te same właściwości, toteż ludzie po zjedzeniu mięsa czują zaraz przypływ energii, ale nie na długo, - dlatego są mniej wytrwali.”


… „ A czego tam nie ma w rosole? Wszystkie zanieczyszczenia, które u zwierzęcia żyjącego musiałby ustrój wnet wydalić, bo mogłoby nastąpić zatrucie ustroju, zatem wydzieliny z nerek, wątroby, i nieużytki krwi.”


… „Rośliny są wolne od zanieczyszczeń mięsa i nie ma w nich istot rozkładowych, szkodliwych dla ciała i zdrowia”.


„…a niektóre egzotyczne narody skazując na śmierć zbrodniarzy, karmią ich samem mięsem, czego do 4 tygodni żaden nie przetrzyma. Śmierć następuje wskutek zatrucia rozkładowymi istotami mięsa, których ustrój nie jest w stanie wydalić. Tymczasem bez jadła, pijąc tylko wodę, człowiek może utrzymać się przy życiu nawet 3 miesiące (jak się przekonano przed kilkoma laty na więźniach angielskich w mieście Cork w Irlandii).”


„ …zwierzęta żywiące się roślinnością, są silniejsze i rosłe, a żyją długo. Podobnie pomiędzy ludźmi, jarosze odznaczają się dzielnością w sportach i wytrwałością w pracy i są typem ogólnie zdrowszym i długowiecznym.”


„Kto odżywia się mięsem, cierpi na skazę moczanową (artritis) i ma złą cerę (błękitną krew) i ostry wyziew skóry oraz zepsute zęby. Jest skłonny do nałogów, a zwyrodnienie osobników nie rzadko się zdarza.”


„Czy jeszcze potrzeba argumentów na korzyść jarstwa?”

 

W książce „ Czyszczenie okrężnicy – twój klucz do zdrowia” Jennifer Weiss pisze: „ W okrężnicy występuje około 36 znanych trucizn, w tym indykan, amoniak, jad trupi i histydyna. Trucizny te są produktami ubocznymi rozkładu pokarmów proteinowych (białkowych); co ciekawe, produkty uboczne trawienia węglowodanów nie gniją i nie podlegają rozkładowi. Stąd rada, by jeść więcej owoców, jarzyn i zbóż, a mniej protein, takich jak mięso”.


„Jeżeli Twoja okrężnica nie jest czysta i nie funkcjonuje prawidłowo, to toksyczne resztki są na powrót wchłaniane przez system trawienny, powodując liczne problemy zdrowotne: na przykład, nieświeży oddech, brzydki zapach ciała, cuchnące gazy, problemy z trawieniem, trądzik, problemy z prostatą, kłopoty z wątrobą i woreczkiem żółciowym, i oczywiście chroniczne choroby.”


Dr Kinga Wiśniewska-Roszkowska: - „Leczenie głodówką i dietą surówkowo-jarską”:


„Tłuszcz mięsny bardzo zwiększa energetyczność pokarmu, zawiera też dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, co sprzyja rozwojowi miażdżycy – natomiast witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) ma bardzo mało. Przechodząc do szkodliwości pokarmów mięsnych trzeba przede wszystkim podkreślić ich zakwaszające działanie. Spalanie białek mięsnych przebiega z tworzeniem się mocnych kwasów, które muszą być zobojętniane, co zmniejsza zapas ustrojowych zasad i usposabia do kwasicy. Poważną szkodliwością jest też duża zawartość związków purynowych – z kwasów nukleinowych zawartych w chromatynie jąder komórkowych mięsnych. Puryny te przechodzą w kwas moczowy, który osadzając się w ścięgnach i stawach w postaci moczanów powoduje artretyzm (dnę).”


„Dużą szkodliwość stanowią też procesy gnilne w jelicie grubym, do których pokarmy mięsne wybitnie usposabiają. Na niestrawionych resztkach mięsnych rozwijają się w jelicie bakterie gnilne, a ich cuchnące produkty jak indol, fenol, krezol, putrescyna, kadaweryna i inne wchłaniają się z jelita do krwi, zatruwając ustrój …”.


„Rozpatrując sprawę zapotrzebowania białkowego, trzeba przypomnieć, że ludzkie niemowlę, które rośnie bardzo szybko, bo w ciągu pierwszego roku potraja swoją wagę, otrzymuje w tym czasie od natury pokarm bardzo ubogi w białko. W mleku kobiecym tylko 7% kcal pochodzi z białka, podczas gdy w normalnej diecie dorosłego, który „lubi mięso” aż ok. 15-20% kcal przypada na białko i to w okresie, gdy ustrój już nie rośnie i potrzebuje białka, procentowo biorąc, dużo mniej niż w niemowlęctwie.”

 

Doktor Nauk Medycznych Neal Barnard – „ Uciec przed chorobą”:


„Choroby serca już czekają w pogotowiu na większość naszych dorastających dzieci i zbiorą większe żniwo niż jakakolwiek inna przyczyna zgonów. Drugą, wiodącą, co do liczby, przyczyną zejść śmiertelnych będą nowotwory, a trzecią – wylewy (udary). Występowanie wszystkich chorób zależy w bardzo dużym stopniu od sposobu odżywiania się.”


Wytwórcy produktów pochodzenia zwierzęcego wywierają ogromny nacisk na rząd federalny, aby to, co wytwarzają, znalazło się na listach pokarmów codziennego spożycia. Firmy papierosowe, znane ze swych legendarnych już rozgrywek politycznych, są amatorami małego formatu w porównaniu z hodowcami zwierząt i tytanami przemysłu przetwórczego.

Przemysł mleczarski otrzymuje corocznie od pół do jednego miliarda dolarów subwencji od rządu federalnego. Mięso i mleko plus przetwory mleczne zostały umieszczone w pierwszych dwóch grupach pokarmowych na plakatach propagujących stare cztery grupy pokarmowe”.


„Według Czterech Nowych Grup Pokarmowych można ułożyć dietę, na którą składają się ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.


Dwa ostatnie składniki nie muszą już być w jednej grupie pokarmowej, a mięso oraz mleko i jego przetwory w ogóle nie są ujęte w grupach (…) ta dieta nie zawiera w ogóle cholesterolu”.


„Pokarmy są przyczyną jeszcze większej liczby przypadków nowotworów niż palenie tytoniu. (…)Poziom hormonów w organizmie i ich działanie zależy w dużym stopniu od rodzaju spożywanych pokarmów”.


„Rak prostaty ma ścisły związek z tym, co mężczyźni jadają. I również tu wina spada na produkty pochodzenia zwierzęcego. Wyniki kolejnych badań wskazują, że mleko, mięso, jajka, sery, śmietana, masło i tłuszcze to czynniki zwiększające ryzyko raka prostaty, a ponadto z niektórych badań wynika, że również tłuszcz roślinny ma podobny wpływ.”


„Gdy zbadano sposób odżywiania się pacjentów z rakiem jelita grubego, stało się jasne, że zachodnia dieta z dużą ilością mięsa jest jego przyczyną. A porównanie danych pochodzących z krajów o różnych wskaźnikach występowania raka jelita grubego tylko te wyniki potwierdziły.”


„… ta sama dieta, która zapobiega rozwojowi raka, utrzymuje także cholesterol na niskim poziomie i sprzyja szczupłej talii. Należy więc wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, oleje roślinne stosować w minimalnych ilościach, spożywać dużo warzyw, ziaren zbóż, nasion roślin strączkowych i owoców.”


Myślę, że dość tych argumentów przemawiających za niekorzystnym działaniem pokarmów zwierzęcych na nasz organizm. Nie wspominając już o współczuciu dla zwierząt przeznaczonych na śmierć tylko dla przyjemności smakowych człowieka. Pamiętajmy też, że od mięsa się uzależniamy, podobnie jak od kawy czy innych używek.


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (32) | dodaj komentarz

Czy Twoje mieszkanie jest bezpieczne dla zdrowia?

niedziela, 30 stycznia 2011 22:14

W naszych mieszkaniach często jest za mało świeżego powietrza i sporo trucizn w postaci formaldehydu wydzielanego przez płyty paździerzowe, panele itp., ksylamitu, azbestu, z tapet i różnych klejów czy nawet dymu tytoniowego. Ciągłe przebywanie w takich mieszkaniach , a do tego brak ruchu, nieodpowiednie odżywianie po niedługim czasie doprowadza do choroby. 

Mieszkania trują nas niezauważalnie, ale powoli i skutecznie. Mało kto pomyśli, że m.in. przyczyną choroby może być  zanieczyszczenie powietrza w naszych mieszkaniach, oraz promieniowanie elektromagnetyczne, którym jesteśmy otaczani na codzień. 

Przebywając latami w takich mieszkaniach dokładamy sobie „cegiełkę” do choroby, albo jej się w ten sposób dorabiamy. A nam do głowy nie przyjdzie, że we własnym mieszkaniu oddychamy powietrzem bardziej skażonym niż tym na zewnątrz, chociaż ono też nie jest najlepsze.

 

Objawy systematycznego podtruwania organizmu przypominają typowe choroby. Tak np. wdychany formaldehyd, czy ksylamit daje podobne, a może nawet  takie same objawy jak grypa, czy przeziębienie, zapalenie górnych dróg oddechowych i alergie. Boli całe ciało, mięśnie, można czuć się wciąż zmęczonym i jak w gorączce. Częstym objawem jest bezsenność, rozdrażnienie, ból głowy i różne inne bóle, łzawienie,  brak koncentracji, czy słaba pamięć, można także dostać silnego zatrucia i nawet zejść z tego świata.

 

Zapach chemii w mieszkaniu jest charakterystyczny, ale powoli przyzwyczajamy się do niego i wkrótce przestajemy go zauważać. Oczywiście są zapachy, które zauważa się stale, bo są intensywne i wyeliminować ich nie sposób. Ale przeważnie są bezwonne i niewyczuwalne. To chemia stosowana do zabezpieczeń przed wilgocią, czy też w materiałach budowlanych, a także w meblach i innych sprzętach domowych.

 

Na to zagrożenie zdrowotne trzeba koniecznie zwrócić uwagę samemu. Żaden lekarz tego nie zasugeruje, bo albo sam o tym nie wie, albo też nie jest to w jego interesie. Łatwiej mu „doszukać” się typowej choroby organizmu, niż podejrzewać, że przyczyną takiego stanu jest po prostu podtrucie lub zatrucie  skażonym powietrzem z własnego mieszkania. Często mówi się: „teraz jest we wszystkim chemia”. To prawda, ale jeśli stężenie przekracza dopuszczalne normy, to już to jest niebezpieczne.

 

Chemia, która jest nagminnie stosowana przy budowie domów i konserwacji starych jest bardzo niebezpieczna. Przeważnie przekracza dopuszczalne normy. Gdyby sprawdzić stopień zanieczyszczenia powietrza w naszych mieszkaniach, okazało by się, że te normy są w dużym stopniu przekroczone. Dużym zagrożeniem są płyty paździerzowe, którymi ocieplano podłogi w starych budynkach. Są to płyty budowlane, ale wykorzystano je w tym celu. Na wierzch położone są płytki PCV, które okazały się rakotwórcze.

 

 

Ksylamit używany był w budownictwie od 1965 do 1993 roku. To mieszanina fenoli, chlorofenoli i innych substancji. Powoduje zaburzenia funkcjonowania układu krwiotwórczego, zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia wątroby. Także bóle głowy, chrypkę, choroby górnych dróg oddechowych np. anginę. Ksylamitu używano także do nasączania ościeżnic drzwi i okien w miejscach gdzie stykały się z murem.

 

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17410-ksylamit-pod-pod%C5%82og%C4%85

 

U osób przez wiele lat narażonych na wdychanie oparów ksylamitu stopniowo występowały: pogorszenie ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia, duszności, omdlenia, zaburzenia snu, nudności, wymioty.  chlorofenole (np. 2,4-dichlorofenol) mają stwierdzone właściwości rakotwórcze. W 1979 r. zaprzestano produkcji ksylamitów jasnych, a w 1986 ciemnych. Natomiast w 1987 ksylamity straciły atesty Państwowego Zakładu Higieny jednak stosowane były (nielegalnie) jeszcze w pierwszej połowie lat 90.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Xylamit

 

 Formaldehyd:


 Szczególnie często powoduje takie dolegliwości, jak: ogólne podrażnienie błon śluzowych oczu i dróg oddechowych, nieżyty nosa i gardła, objawy czynnościowe ze strony układu nerwowego (nudności, bóle głowy) oraz kaszel i duszności.

 

Formaldehyd jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, co powoduje, że jest

wchłaniany głównie w miejscu kontaktu. Tym samym, na jego działanie drażniące w największym stopniu są narażone błony śluzowe oczu i górnych dróg oddechowych. W śluzówce nosa podrażnieniu ulegają zlokalizowane tam receptory nerwu trójdzielnego, co sprawia, że obserwuje się odruchową reakcję polegającą na zahamowaniu częstości oddychania.

Najbardziej toksyczne są budowlane płyty paździerzowe. Jeśli mamy  takimi płytami  ocieploną podłogę (często w starych budynkach tak ocieplano mieszkania), a kładąc się spać w dobrej kondycji i budząc się z objawami np. podobnymi do grypy, to możemy z całą pewnością podejrzewać o zatrucie formaldehydem. Charakterystyczne jest, że po wyjściu na świeże powietrze, te objawy znikają dość szybko.

 

http://www.grzybica.com.pl/content/view/29/104/

 

http://www.ventus.info.pl/informacje/syndrom_chorego_budynku  coraz częściej mówi się o syndromie chorego budynku, ale mało kto wie, że przyczyną chorób może być właśnie nasze mieszkanie.

 

Zwrócę uwagę również na promieniowanie elektromagnetyczne wytwarzane przez różne urządzenia elektroniczne, a także tak reklamowane żarówki energooszczędne. Stare poczciwe żarówki są systematycznie wymieniane na nowe, „lepsze”, bo oszczędzają energię. Ale te nowe zdrowia naszego absolutnie nie oszczędzają. Promieniowanie elektromagnetyczne nowoczesnych żarówek jest dużo silniejsze niż w zwykłych, bo aż ok. 100-krotnie. Biorąc pod uwagę ilość zapalonych żarówek  to działanie pola elektromagnetycznego jest tyle samo razy większe.

Pole elektromagnetyczne, to nie tylko żarówki. To również wszelkiego rodzaju urządzenia typu telewizor, telefon komórkowy, lodówka, pralka, mikrofala  itp. To promieniowanie przenika również przez ściany i na pewno dużym zagrożeniem jest np. komputer, czy telewizor sąsiada usytuowany za  ścianą gdzie ustawione jest twoje łóżko. Warto sprawdzić, w końcu chodzi tu o twoje zdrowie.

http://www.faza.pw.edu.pl/art/art2.pdf 

www.delta.poznan.pl/news/POLE_E.HTM

www.sfora.pl/Eneergooszczedne-zarowki-sa-szkodliwe-dla-zdrowia-a3953

http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-energooszczedne-zarowki-oszczedzaja-energie-niszcza,nId,204397


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (27) | dodaj komentarz

Święta...

czwartek, 23 grudnia 2010 14:04

 

 

 

"To właśnie tego wieczoru, gdy wiatr zimnym śniegiem dmucha - w serca złamane i smutne, cicha wstępuje otucha. To właśnie tego wieczoru, od bardzo wielu już wieków, pod dachem tkliwej kolędy, Bóg się rodzi w człowieku."

Radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2011 wszystkim czytelnikom życzy autorka.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

DZIEŃ BEZ FUTRA

niedziela, 21 listopada 2010 22:29

"Dzień bez Futra 25 listopada obchodzony jest w Polsce już od 16 lat. W tym dniu w wielu miastach odbywają się protesty antyfutrzarskie i akcje informujące o cierpieniu zwierząt hodowanych i zabijanych na futro.

            24 listopada (środa) 2010 roku o godzinie 17:00 w Szczecinie na Placu Rodła (po stronie Radissona; w razie opadów w przejściach podziemnych) odbędzie się akcja antyfutrzarska. Będziemy ukazywać tragedie zwierząt i zachęcać do nie kupowania futer i przedmiotów z elementami futrzarskimi.

            W województwie Zachodniopomorskim są największe fermy norek w kraju, liczące nawet do 100 tysięcy zwierząt! Mieszkańcy naszego miasta nie zdają sobie sprawy, że w naszym województwie jest kilkanaście ferm, w których zabija się setki tysięcy norek.

            Fermy te są obozami zagłady dla niewinnych istot, które spędzają tam kilka miesięcy w ciasnych klatkach, zanim zostaną zabite. Zwierzęta te pozbawione są naturalnych warunków do życia. Przykładowo ruchy lisa są szybkie i zwinne, w kłusie porusza się z szybkością 6-8 km/h, w pogoni lub ucieczce z szybkością 45-50 km/ h. Jednak lisy hodowane na futro, żyją w klatkach, które mają pół metra kwadratowego. Zwierzęta często ranią się o kraty, a przez choroby psychiczne, wywołane brakiem przestrzeni i stresem, dokonują aktów kanibalizmu.

Aby uszyć jedno futro przeciętnej wielkości zabija się 27 szopów, 40 soboli, 150 gronostai, 11 rysi, 18 lisów, 55 dzikich norek, 100 szynszyli lub 100 wiewiórek.

W Wielkiej Brytanii, Irlandii, Austrii i Szwajcarii jest całkowity zakaz hodowli norek. Takie prawo uchwalono ze względu na ochronę środowiska i humanitarne traktowanie zwierząt. Kiedy do tej listy dołączy Polska?

 

 

"Ktoś, kto rozpatruje ten temat po raz pierwszy, będzie się zastanawiał, jakim sposobem takie okrucieństwo może być dozwolone w dzisiejszych cywilizowanych czasach. Gdyby ludzie wykształceni zobaczyli na własne oczy to, co się dzieje za ich przyzwoleniem, bez wątpienia już dawno by tego zakazali." - Charles Darwin, Essay on Fur, 1878."

 

 

http://empatia.pl/str.php?dz=30

http://antyfutro.pl/

http://futro.empatia.pl/

 

 

http://www.forbypels.no/video-fra-pelsfarmene

Uwaga!!! W filmie są drastyczne obrazy."


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Licznik odwiedzin:  120 540  

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

Jak żyć, by nie tracić zdrowia; jak odzyskać utracone zdrowie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 120540

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Favore.pl

Pytamy.pl